Reisadvies

De meest recente en correcte informatie over reizen naar het buitenland kan u terugvinden via volgende websites van de overheid:
– Info omtrent naar waar het toegelaten is te reizen + vanuit welke gebieden er een quarantaine periode verplicht of aangeraden wordt: lees hier.
– Concrete informatie per land : lees hier.

Vakantieperiode

Op donderdag 16/07 en vrijdag 17/07/2020 is dokter Karolien afwezig.
Bij dringende gevallen kan u terecht bij collega dr. Michael Hoffmann op het telefoonnummer 015 670 710.
Voor alle niet-dringende zaken zoals attesten, voorschriften, … zie ik jullie graag terug op maandag 20/07.

Coronavirus COVID-19

Alle voorgaande informatieberichten van dr. Karolien kan terugvinden in Nieuwsberichten corona op website. Voor de meest recente informatie van de huidige werking binnen de praktijk, zie bij de homepagina.

Correcte informatie in verband met het coronavirus kan je terugvinden via de website: www.info-coronavirus.be/nl.

Gezien het belang van handhygiëne, kan je hieronder nog links terugvinden naar hoe correct de handen te ontsmetten met alcoholgel en te wassen met water en zeep.

Draag bovendien zorg voor jezelf, je familie, je vrienden, je buren, …: wees verstandig en blijf thuis! Verplaats je alleen voor het werk indien nodig, naar de winkel te gaan, dringende zaken of het helpen van risicopersonen die deze verplaatsingen beter zelf niet uitvoeren. Wees solidair en hulpverlenend waar nodig!

Vaccinatie tegen pneumokokken

Pneumokokken zijn een groep bacteriën die een zeer gevarieerd ziektebeeld kunnen geven gaande van een lichte luchtweginfectie tot ernstige longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
Een behandeling met antibiotica is noodzakelijk bij ernstige infecties.

Deze bacteriën wordt van mens tot mens overgedragen via fijne druppeltjes (door hoesten, niezen, …). Sommige veroorzaken gemakkelijker ernstige infecties, daarom werd hiertegen verschillende vaccins ontwikkeld.

Vaccinatie tegen pneumokokken maakt deel uit van het basisvaccinatieschema voor baby’s, peuters en kleuters.

Bovendien is het vaccin aangewezen voor kinderen, jongeren en volwassenen die een verhoogd risico hebben op een invasieve pneumokokkeninfectie. Het gaat hierbij onder andere om:
– personen met stoornissen van de immuniteit
– personen met problemen aan de milt, sikkelcelanemie en hemoglobulineproblemen
– personen met een lek van het hersenvocht of oorimplantaat
– personen met een bijkomende aandoening zoals chronisch hartlijden, chronisch longlijden of rokers, chronisch leverlijden of zwaar alcoholgebruik, chronisch nierlijden, … .

Het vaccin is tevens aangewezen voor alle personen ouder dan 65 jaar.

Elektronische getuigschrift bij de huisarts vanaf 01/2019

Voortaan zullen de getuigschriften voor verstrekte hulp elektronisch worden doorgestuurd naar je ziekenfonds.
Aan de betaling verandert er niets: je betaalt, net zoals voordien, je raadpleging aan de huisarts. Van de arts krijg je een betalingsbewijs mee.
Op deze manier hoef je zelf geen attest meer binnen te brengen bij je ziekenfonds en zal je automatisch het bedrag terugbetaald krijgen.

Meer informatie kan je terugvinden via deze folder of deze link.

Griepvaccinatie

In een wereld waar iedereen griep kan krijgen, is vaccinatie erg belangrijk!
Meer info op ludieke wijze via video op deze pagina.

Vaccinatie tegen griep maakt geen deel uit van het basisvaccinatieschema.
De griepprik is wel sterk aanbevolen voor:
– 65-plussers
– zwangere vrouwen vanaf het tweede trimester van hun zwangerschap
– chronisch zieke patiënten: hartziekte, longziekte, lever- of nierziekte, chronische spierziekte,
diabetes, …
– mensen met verminderde weerstand door ziekte of medicatie
– verblijvenden in woonzorgcentrum, psychiatrische instelling, …
– iedereen die onder hetzelfde dak woont als bovengenoemde risicopersonen of zorgt voor
kinderen jonger dan 6 maanden
– iedereen werkzaam in de gezondheidssector
Ook voor gezonde mensen vanaf 50 jaar kan vaccinatie zinvol zijn!

De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden november. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Elk jaar circuleren er immers andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast.

Meer informatie kan je terugvinden via deze link.

Privacyverklaring (GDPR)

Sinds 25/05/2018 is er een nieuwe wetgeving omtrent de bescherming van persoonlijke gegevens.
Meer informatie hieromtrent met betrekking tot de huisartsenpraktijk, kan je hier terugvinden.

Wees niet gek: Doe de tekencheck!

Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, … . Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden.
Wat kan je doen om de ziekte van Lyme te voorkomen?
1. Controleer jezelf en anderen op teken(beten) nadat je in de natuur bent geweest.
2. Vind je een teek? Verwijder hem dan rustig en in één beweging of ga naar de huisarts.
3. Volg een maand lang de symptomen op. Ga naar je huisarts bij problemen.
Lees alle details op deze website. Voorkom dat je ziek wordt!

Vaccinatie tegen tekenencefalitis is te overwegen bij een reis met buitenactiviteiten naar bosrijke streken in Centraal-Europa (Beieren, Oostenrijk, Zwitserland, Balkan) en in heel Oost-Europa.
Deze vaccinatie beschermt niet tegen de ziekte van Lyme, die ook wordt overgebracht door teken, gezien hiervoor geen vaccin bestaat.
Meer informatie omtrent vaccinatie en preventieve maatregelen kan je terugvinden via deze link.

Overheidscampagne 03/2018: Nucleair ongeval

De kans op een nucleair ongeval is miniem, maar niet onbestaande in ons land. Daarom vindt de overheid het belangrijk om ons, als inwoners, hiervan op de hoogte te brengen en starten ze een campagne.
Bij een ernstig ongeval op een nucleaire site kan je immers worden blootgesteld aan verhoogde dosissen straling, die kunnen leiden tot allerlei ziektebeelden. Je kan je daartegen beschermen met eenvoudige maatregelen, zoals zo snel mogelijk schuilen in een gebouw of het innemen van niet-radioactieve jodiumtabletten. Deze tabletten verzadigen je schildklier met dit niet-radioactieve jodium en verhinderen op die manier dat je schildklier radioactief jodium opstapelt, waardoor de ziektebeelden mogelijks ontstaan.

Putte en omgeving valt niet binnen een nucleaire noodplanningszone, waardoor het niet noodzakelijk wordt geacht niet-radioactieve jodiumtabletten standaard in huis te halen.
Een aantal kwetsbare groepen (o.a. gezinnen met kinderen tot 18jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven) kunnen vanaf 06/03/2018 deze tabletten gratis verkrijgen in elke apotheek. Deze tabletten zijn minimum 10jaar houdbaar als ze correct worden bewaard.
De tabletten worden bij een nucleair ongeval NOOIT op eigen initiatief ingenomen, maar enkel zo de overheid dit adviseert (via radio, televisie, officiële websites, sociale media, …) en meedeelt wie ze best inneemt en wanneer.

Meer informatie kan je terugvinden via deze link.

112 app

De app 112 BE vormt een nieuwe mogelijkheid om de noodcentrales snel en makkelijk te contacteren wanneer je in nood bent en/of dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België.
Meer informatie kan je vinden via deze link.

Uiteraard blijven de noodcentrales ook bereikbaar via vaste telefoon en gsm.

Noodnummers: Praktische informatie

Veel mensen voelen zich onzeker wanneer ze een noodnummer dienen te bellen. We bevinden ons op dergelijk moment vaak reeds in een stressvolle situatie, waarbij we soms twijfelen en ons erg ongemakkelijk voelen.
Om hieraan tegemoet te komen, kan je via deze link de nodige praktische informatie terugvinden.
Zo wordt er omschreven welk noodnummer wanneer dient gebruikt te worden, welke informatie we dienen mee te delen aan de lijn, … .

Mazelenvaccinatie

In 2016 kan wie tussen 20 en 45 jaar oud is, zich gratis laten vaccineren tegen de mazelen.
Deze zeer besmettelijke infectieziekte kan ernstige gevolgen hebben. Het is dus zeker de moeite om na te gaan of je voldoende beschermd bent: Klik hier.

ICE

In Case of Emergency: plaats onder contactpersonen in je GSM één contact met de letters ‘ICE’.
Sla onder deze naam het telefoonnummer op van de persoon die kan bereikt worden in geval van nood. Vergeet niet het nummer op te slaan met de internationele code (‘+32’ in plaats van ‘0’ voor het zonenummer) gevolgd door het telefoonnummer.
Je kan ook een ICE Card opstellen en die in je portefeuille bewaren, bij een ongeval of door water kan je GSM immers stuk raken!

Deze ICE-code is internationaal gekend bij politie, brandweer, dokters en ambulancediensten zodat zij snel kunnen opzoeken wie er moet gecontacteerd worden in geval van nood.
Op die manier hoeft niemand je contactpersonen te doorzoeken om iemand te kunnen bereiken.